ПОСНА ТОРТА „БЕЛ ЕГИПЕТ“, СОВРШЕНА ЗА КРСТОВДЕН: Совршен вкус кој ќе ве овои на првото залче

Добивај вести на Viber

Идеалнa e за секој празничен и свечен оброк.

Потребно е:

За корите:

*200 г лешници

*200 г меко брашно

*200 г мелени бисквити

*240 г шеќер

*20 г прашок за пециво

*50 мл масло

*6 лажици џем (200 г)

*400 мл вода

Фил I:

*1 литар растително млеко

*160 г (4 кесички) пудинг од ванила

*5 лажици шеќер

*100 г бело посно чоколадо

*250 г маргарин

*100 - 200 г шеќер во прав

Фил II:

*200 г шлаг

*250 мл минерална вода

*100 - 150 г печени мелени лешници

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Од вкупната количина млеко одвојте 200 мл, а остатокот ставете го во тенџере да зоврие. Измешајте го прашокот за пудинг, шеќерот и одвоеното млеко, потоа додадете го во зовриеното млеко и мешајте додека не се згусне. Тргнете од оган, покријте со проѕирна фолија и оставете да се олади. Во сад измешајте лешници, брашно, бисквити и прашок за пециво, потоа додадете масло, вода и џем. Добро измешајте и поделете ја смесата на 4 дела. Печете ги корите околу 15 минути, во рерна загреана на 180 степени. Одделно измешајте го омекнатиот маргарин со шеќерот во прав. Потоа изматете го изладениот пудинг и полека додадете го во маргаринот. Добро матете за да добиете еднолична смеса. Изматете go шлагот со минерална вода, потоа додадете ги мелените печени лешници и добро измешајте. Наредете ја тортата по следниот редослед: кора, фил I, фил II и така натаму до крај. На крајот, декорирајте ја тортата по желба.