Седум брзи и евтини оброци што ќе ви ја олеснат неделата, ќе сакате да ги правите повторно и повторно - РЕЦЕПТИ

Крајот на септември е време кога сите полека се враќаме во рутина – работа, училиште, семејни обврски. Во тој ритам, готвењето често знае да биде предизвик, па затоа ви подготвивме седум вкусни и практични рецепти кои може да ги направите во текот на неделата.
1. Пенне со (паста) сирење и панчета
Брзо и кремасто јадење кое го сакаат и деца и возрасни. Тестенината се меша со растопен сирен сос и крцкава панчета – комбинација која секогаш успева.
Состојки:
-
200 г пенне
-
100 г панчета
-
2 парчиња топен сир
-
50 г гауда
-
100 мл млеко
-
Зачини по желба
Сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето, задржувајќи малку од водата за готвење. Пржете ја исецканата панчета во сува тава, потоа извадете ја на чинија, оставајќи ја маснотијата во тавата. Додадете го млекото и преработеното сирење во тавата, потоа ренданата Гауда и мешајте додека сè не се растопи. Ако е премногу густо, додадете малку од водата за готвење. На крај, додадете ги тестенините и панчетата и сервирајте.
2. Печено пиле со печен компир
Класика која никогаш не излегува од мода – сочно пиле печено во рерна и компир кој се топи во уста. Се служи со малку кечап и парчиња свеж леб.
Зачинете го пилешкото и печете го во рерна на 200 степени околу 45 минути. Додека се пече пилешкото, испечете ги печените компири според упатствата на пакувањето. Кога сè ќе биде испечено, послужете го исеченото пилешко, печените компири со кечап и зачини и две кришки леб на чинија.
3. Димени свински ребра со печени пиперки
Совршен избор за семеен ручек. Ребрата полека се печат, а потоа се сервираат со слатки печени пиперки и топол леб.
4. Полнети лигњи
Вистински медитерански деликатес – лигњите се полнат со мешавина од ориз, печурки, сланина и домати, па се запекуваат во рерна. Сочно, ароматично и посебно.
За полнети лигњи за две лица ќе ви требаат:
4 исчистени лигњи
100 г XXL ориз
100 г домашни печурки
50 г домашна чадена сланина
2 домашни граполо домати
50 г моцарела
маслиново масло
зачини по избор.
Варете го оризот додека не се свари до половина (околу 7-8 минути), потоа исцедете го. Лесно испржете ја исечканата чадена сланина во тава додека не се стопи маснотијата. Додадете ги исецканите печурки и кратко пропржете, потоа додадете ја половината од сварениот ориз и ситно исецканиот домат. Зачинете и тргнете од оган, потоа додадете ја моцарелата.
Наполнете ја секоја лигња со подготвениот фил (не до врвот, оставете простор оризот да се размачка). Запечатете со чепкалка за заби и лесно испржете во тава 3 минути од секоја страна, потоа префрлете во рерна на 180 степени околу 20 минути. Сервирајте со остатокот од оризот и прелијте го со сокот од печење.
5. Омлет со сирење и шунка
Брза опција за доручек или ручек – омлет збогатен со шунка, растопен кашкавал и послужен со ајвар и интегрален леб.
Ви треба:
4 свежи јајца од кокошки од слободен опсег
4 парчиња Цезар сирење
100 г шунка
2 лажици млечен намаз
2 лажици традиционален ајвар
4 парчиња интегрален леб
масло
зачини по избор.
Изматете ги јајцата и зачинете ги, а потоа пржете ги на средна температура во малку масло. Кога ќе бидат речиси сварени, додадете ја исечената шунка и сирењето на парчиња. Покријте ја тавата и оставете сирењето да се стопи, околу 2 минути. Сервирајте го омлетот со ајвар и интегрален леб намаз со млечен намаз.
6. Телешка плешка во сос со тестенини
Вистинско неделно јадење – телешка плешка која се готви во богат сос и се комбинира со тестенини и свежа салата од зелка.
Исечете го месото, зачинете со сол и црн пипер и пржете кратко во голема тава од сите страни додека убаво не порумени. Подгответе го сосот за гулаш според упатствата на пакувањето, додадете го во месото и гответе еден час на средна температура, додека месото не омекне. Кон крајот на готвењето, додадете презла за да се згусне.
Сварете ги тестенините според упатствата на пакувањето, а потоа подгответе ја салатата. Лесно испржете ја сланината и измешајте ја тенко исечената зелка, сланината, маслото, оцетот и зачините во сад. Сервирајте ги тестенините со телешкото месо во сос и салата од зелка како прилог.
7. Мусли со јогурт и овошје
Здрав и хранлив почеток на денот. Слоеви од јогурт, мусли, крцкави бисквити и свежо овошје како боровници и калинка – вкусна чинија полна енергија.
РЖМ/ИС - Фото-Фрипик