Скоро да немаше домаќинство во Југославија без овој пијалок: Народен лек од 12 состојки кој се служеше и во кафани, а денеска е исчезнат

Добивај вести на Viber

Горкиот и ароматичен вкус на ракијата Стомаклија е длабоко врежан во сеќавањата на генерациите што израснаа во поранешна Југославија. Овој пијалок се сметаше и за друштвен еликсир и за лек после богата трпеза. 

Беше симбол на дружење, традиција и народна медицина, па не чуди што многумина и денес ја паметат, иако одамна исчезна од полиците.

Што ја правеше Стомаклијата посебна?

Стануваше збор за специфична ракија со јачина меѓу 35% и 45% алкохол, збогатена со мешавина од дванаесет лековити билки. Во составот најчесто се наоѓале пелин, нане, камилица, жалфија, копар и други тревки што ѝ даваа препознатлив, горчлив и интензивен вкус.

За време на Југославија, Стомаклијата беше присутна речиси насекаде – во кафеани, на празнични трпези и во домашните барски витрини за специјални прилики. Таа беше дел од секојдневната култура на пијалокот.

Freepik

Зошто исчезна?

Со текот на времето, новите трендови донесоа поинакви вкусови – луѓето почнаа да преферираат послатки ликери и ароматизирани водки. Производството на Стомаклија, пак, беше комплицирано и зависеше од сезонски суровини, а строгите регулативи го правеа финансиски неиздржливо. Во 2012 година официјално исчезна од пазарот, а компанијата што ја произведуваше дојде на раб на банкрот.

Нови обиди за враќање

Интересно е што нивната официјална веб-страница повторно беше активирана во 2023 година, што предизвика надеж дека можеби Стомаклијата ќе се врати. Сепак, скепсата останува. 

Многумина сметаат дека вистинската Стомаклија е само онаа од шишињата на нашите дедовци од осумдесеттите години, што и денес се чуваат во витрини како драгоцена семејна реликвија.

Извор /Freepik