Најсочната комбинација од традиција и едноставност: Рецептот за торта со афион и јаболка ги буди сите сетила - ќе ја правите цела есен!

Добивај вести на Viber

Постојат колачи кои освојуваат со првиот залак и засекогаш остануваат меѓу оние рецепти на кои секогаш се враќате. Таква е и оваа миризлива комбинација од афион и јаболка - нежна, сочна и полна со вкус, исто како слатките што ги правеле нашите баби, но со модерен, побрз пристап. Неговата едноставност во подготовката и богатството на вкусот го прават совршен десерт за секоја пригода - од семејни неделни ручеци до моменти кога сакате да ги изненадите вашите гости со нешто посебно.

Најдобрата работа кај оваа торта е што не бара часови поминати во кујната. Сè што ви требаат се основни состојки, малку добра волја. Резултатот е десерт кој мами со својата арома, се топи во устата и лесно ја освојува титулата омилена торта во вашиот дом.

Торта од јаболка и афион

Потребни состојки:

- 4 јајца
- 4 јаболка (околу 570 г, препорачано од Ајдаред)
- 100 г шеќер
- 100 г брашно
- 100 г мелени афионови семки
- 100 мл јогурт (или млеко)
- 100 мл масло
- 10 г ванилин шеќер
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка цимет

Глазура:

- 120 г чоколадо за готвење
- 3 лажици масло

View this post on Instagram

A post shared by LarisSa (@larisa_stajic)

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 °C. Премачкајте го калапот (30 x 20 см) со масло и посипете го со брашно или покријте го со хартија за печење.

Изрендајте ги јаболката, наросете ја со ванилин шеќер и цимет, па измешајте. Матете ги јајцата со прстофат сол околу 5 минути, потоа постепено додавајте шеќер и матете уште 4-5 минути. Додадете масло и јогурт, па кратко измешајте.

Во посебен сад, измешајте го брашното, прашокот за пециво и семките од афион, па додадете ги во смесата со јајца. На крај, нежно измешајте ги изренданите јаболка со шпатула. Истурете ја смесата во калапот и печете околу 30 минути на 200-180 °C (во зависност од рерната).

Проверете со чепкалка за заби дали колачот е готов. Кога ќе се олади, премачкајте го со глазура од чоколадо и масло растопено на тивок оган. Оставете да се стегне, исечете го и послужете го.