Заборавете на неутралните кујни и минимализмот: Еве што ќе биде во мода во 2026 година, а што целосно исчезнува од неа

Добивај вести на Viber

Трендовите во кујната за 2026 година носат топлина, бои и природни материјали. Дознаваме што ќе ги замени стерилните бели кујни - според мислењето на познати дизајнери на ентериер.

Модерната кујна е во процес на голема трансформација. Со години доминираа бели површини од подот до таванот, заедно со суптилни камени работни плочи и едноставни елементи. Но, веќе во 2025 година, забележливо е поместување кон живописни бои, експресивни мермери и впечатливи фасади.

Оваа насока нема да запре ниту во 2026 година - просторот каде што готвите и го собирате семејството ќе биде визуелно и функционално сосема поинаков.

Дизајнерите на ентериер открија кои ќе бидат задолжителните елементи на секоја модерна кујна во наредната година.

1. Одделни зони - кујна со слоеви

Еден од главните трендови за 2026 година е поделбата на просторот според функцијата. Сопствениците на домовите сакаат да го држат секојдневниот неред и големите апарати надвор од главната област, додека просторијата за подготовка на храна останува уредна и пријатна.

„Влегуваме во ера на слоевити кујни - каде што подготовката се одвива зад сцената, а естетското искуство е пред сè“, објаснува Џек Бетки, основач на студиото „Жак Дизајн“ за Марта Стјуарт.

Во пракса, ова значи: оставата, помошните кујни и скриените работни површини стануваат стандард.

Зои Фелдман, основач на „Зои Фелдман Дизајн“, додава:

„Луѓето сè уште сакаат поврзаност, но и ред и смиреност. Затоа сè повеќе дизајнираме кујни со дискретни поделби - мали работни зони, скриени остава или делови зад елегантни дрвени конструкции.“


2. Заборавете на неутралните тонови

Неутралните бои нема да исчезнат, но тие повеќе не се главна ѕвезда во дизајнот на кујната.

„Луѓето сакаат топлина, посмели бои и експериментирање“, вели Клер Стасак, основач на Centered by Design Studio.

„По жолтата, која беше хит во 2025 година, праската и теракотата ќе доминираат следната година.“

Фелдман додава: „Замислете темно зелени, окер и досадни сини тонови, во комбинација со топли неутрални. Ваквите бои внесуваат длабочина и смиреност, но се и безвременски.“

3. Природен камен - но со пресврт

Природниот камен не е нов, но 2026 година носи нов начин на негова примена.

„Купувачите избираат камен со изразени шари, богата боја и движење што изгледа живо“, вели Бетки, додавајќи: „Ваквите материјали создаваат емотивна врска со просторот“.

Закривените форми на плочи и рабови, наместо остри линии, се исто така сè попопуларни.

„Луѓето сè повеќе прифаќаат различни профили на рабови и интересни форми на работни површини и ѕидни облоги“, додава Стасак.


4. Индукција - иднината на готвењето

Индукциските плочи стануваат стандард во модерните кујни.

„Делумно поради еколошките прописи, но и затоа што луѓето сега се поотворени за технологијата“, вели Стасак.

Предноста е поедноставното чистење во споредба со гасните шпорети, со можност индукцијата да го задржи изгледот на традиционалните модели со контроли и копчиња.

5. Новата улога на кујнските додатоци

Рачките, копчињата и додатоците повеќе не се само функционални детали - тие сега се како накит за кујната.

„Забележувам дека тие сè повеќе личат на парчиња мебел, со интересни форми и завршни обработки“, вели Стасак.

Завршните детали во месинг, никел или мат тонови ѝ даваат на кујната допир на луксуз и индивидуалност, правејќи ја потопла и поелегантна.



РЖМ/ИС -ФОТО: freepik