Посна славска трпеза за Архангел Михаил: Комплетно мени кое ќе ги воодушеви гостите, од предјадења до десерти
Во петок на 21 -ви ноември православните верници го прославуваат празникот Свети Архангел Михаил, за многумина именден, а исто така и за многу македонски семејства куќна слава.
Празникот е посветен на Светиот Архангел Михаил, војвода на Небесните Сили и заштитник на Црквата и верниците. Празникот се паѓа во ден петок, што значи дека славската трпеза треба да биде посна.
Традиционално, славата се одбележува со славска пченица, колач и свеќа, кои симболизираат живот, плодност и спомен на починатите.
Посната трпеза треба да биде богата и разновидна, за да се зачува духот на славата и гостопримството, но и да се почитуваат правилата на постот. Треба да вклучува:
Риба - често главен дел од оброкот, симбол на богатство и здравје.
Зеленчук и мешунки - разни салати, полнети пиперки, пити.
Посни колачи - традиционални колачи, бајадера, во посна верзија.
ПРЕДЈАДЕЊА
Посна пита од грав е нежен и хранлив вовед во посната гозба, со вкус што потсетува на хумус, па затоа можат да се користат и како намаз.
Состојки:
*1 кг зрел грав
*½ лажица брашно
*лук
*пиперка
Подготовка:
*Потопете го гравот во ладна вода 24 часа, излупете го и измијте го.
*Варете во ладна вода 2-3 часа додека не омекне, а потоа испасирајте го.
*Запржете го брашното во масло, додадете го во пасираниот грав, додадете сол и, по желба, додадете лук.
*Истурете во плитки чинии, оставете да се стегне, исечете на коцки и наросете со пиперка или декорирајте со црвен кромид и копар.
Посна пита со печурки
Овој рецепт е задолжителен за славската трпеза – богат со вкус и доволно заситувачки за да трае следниот ден.
Состојки:
*400 г печурки
*1 дл кисела вода
*½ лажичка прашок за пециво
*150 г мелени соини снегулки
*сол, бибер, оригано
Подготовка:
*Пржете ги печурките додека водата не испари, зачинете.
*Искршете ги соините снегулки и додадете ги во печурките.
*Покријте ги корите со мешавина од кисела вода и прашок за пециво, наредете го филот и печете 30-40 минути на 200°C.
Посни полнети пиперки со компири
Замена за класичните месни пиперки, богати со зеленчук и ароматични зачини.
Состојки:
*6 црвени пиперки
*100 мл масло
*1 морков, 2 кромида, 2 компири, 1 чешне лук
*500 мл вода
*2 лажици брашно
*1 лажичка пипер
*сол, бибер
Подготовка:
*Исчистете ги и исушете ги пиперките.
*Пржете кромид и моркови, додадете рендан компир и зачини.
*Наполнете ги пиперките со фил, гответе во вода околу 50 минути.
*Изматете го брашното и пиперот во малку вода, додадете и варете на тивок оган уште 5 минути.
*По желба, печете во рерна 20 минути.
ГЛАВНО ЈАДЕЊЕ
Пијан крап
Рибата е симбол на славата на постот, а крапот обезбедува раскошна гозба.
Состојки:
*1 крап (1,5–2 кг)
*масло, сол или сув зачин од билки
*1 чаша бело вино
*презла
Подготовка:
*Исчистете ја рибата, зачинете ја и извалкајте ја во презла.
*Печете во намастен плех 25 минути.
*Прелијте со виното и зголемете ја температурата.
*Сервирајте со ориз или печени компири и сезонска салата.
ДЕСЕРТ
Посна бајадера
Омилена торта за љубителите на чоколадо, идеална и за деновите на пост.
Состојки:
*300 г посно мелени бисквити
*200 г мелени ореви
*250 г шеќер, 1 ванилин шеќер
*10 лажици вода
*200 г посен маргарин
*150 г посно чоколадо за готвење
Глазура:
*3 лажици шеќер, 3 лажици вода, 3 лажици масло
*100 г посно чоколадо
*1 лажица маргарин
Подготовка:
*Сварете шеќер, вода и ванилин-шеќер, додадете маргарин, потоа бисквити и ореви.
*Поделете ја смесата на два дела, додадете го растопеното чоколадо во едниот.
*Прво истурете го чоколадниот дел во тавата, а потоа обичниот дел. Оладете.
*Сварете ја глазурата и прелијте ја врз тортата, исечена на коцки или плочки.
Овој вид посен оброк нуди разновидност на вкусови и зачувување на традицијата, со комбинација од риба, зеленчук и посни специјалитети што ќе ги задоволат сите гости.
Фото:Извор: Ona.telegraf.rs