Посна славска трпеза за Архангел Михаил: Комплетно мени кое ќе ги воодушеви гостите, од предјадења до десерти

Добивај вести на Viber

Во петок на 21 -ви ноември православните верници го прославуваат празникот Свети Архангел Михаил, за многумина именден, а исто така и за многу македонски семејства куќна слава.

Празникот е посветен на Светиот Архангел Михаил, војвода на Небесните Сили и заштитник на Црквата и верниците. Празникот се паѓа во ден петок, што значи дека славската трпеза треба да биде посна.

Традиционално, славата се одбележува со славска пченица, колач и свеќа, кои симболизираат живот, плодност и спомен на починатите.

Посната трпеза треба да биде богата и разновидна, за да се зачува духот на славата и гостопримството, но и да се почитуваат правилата на постот. Треба да вклучува:

Риба - често главен дел од оброкот, симбол на богатство и здравје.

Зеленчук и мешунки - разни салати, полнети пиперки, пити.

Посни колачи - традиционални колачи, бајадера, во посна верзија.

ПРЕДЈАДЕЊА

Посна пита од грав е нежен и хранлив вовед во посната гозба, со вкус што потсетува на хумус, па затоа можат да се користат и како намаз.

Состојки:

*1 кг зрел грав

*½ лажица брашно

*лук

*пиперка

Подготовка:

*Потопете го гравот во ладна вода 24 часа, излупете го и измијте го.

*Варете во ладна вода 2-3 часа додека не омекне, а потоа испасирајте го.

*Запржете го брашното во масло, додадете го во пасираниот грав, додадете сол и, по желба, додадете лук.

*Истурете во плитки чинии, оставете да се стегне, исечете на коцки и наросете со пиперка или декорирајте со црвен кромид и копар.

Посна пита со печурки

Овој рецепт е задолжителен за славската трпеза – богат со вкус и доволно заситувачки за да трае следниот ден.

Состојки:

*400 г печурки

*1 дл кисела вода

*½ лажичка прашок за пециво

*150 г мелени соини снегулки

*сол, бибер, оригано

Подготовка:

*Пржете ги печурките додека водата не испари, зачинете.

*Искршете ги соините снегулки и додадете ги во печурките.

*Покријте ги корите со мешавина од кисела вода и прашок за пециво, наредете го филот и печете 30-40 минути на 200°C.

Посни полнети пиперки со компири

Замена за класичните месни пиперки, богати со зеленчук и ароматични зачини.

Состојки:

*6 црвени пиперки

*100 мл масло

*1 морков, 2 кромида, 2 компири, 1 чешне лук

*500 мл вода

*2 лажици брашно

*1 лажичка пипер

*сол, бибер

Подготовка:

*Исчистете ги и исушете ги пиперките.

*Пржете кромид и моркови, додадете рендан компир и зачини.

*Наполнете ги пиперките со фил, гответе во вода околу 50 минути.

*Изматете го брашното и пиперот во малку вода, додадете и варете на тивок оган уште 5 минути.

*По желба, печете во рерна 20 минути.

ГЛАВНО ЈАДЕЊЕ

Пијан крап

Рибата е симбол на славата на постот, а крапот обезбедува раскошна гозба.

Состојки:

*1 крап (1,5–2 кг)

*масло, сол или сув зачин од билки

*1 чаша бело вино

*презла

Подготовка:

*Исчистете ја рибата, зачинете ја и извалкајте ја во презла.

*Печете во намастен плех 25 минути.

*Прелијте со виното и зголемете ја температурата.

*Сервирајте со ориз или печени компири и сезонска салата.

ДЕСЕРТ

Посна бајадера

Омилена торта за љубителите на чоколадо, идеална и за деновите на пост.

Состојки:

*300 г посно мелени бисквити

*200 г мелени ореви

*250 г шеќер, 1 ванилин шеќер

*10 лажици вода

*200 г посен маргарин

*150 г посно чоколадо за готвење

Глазура:

*3 лажици шеќер, 3 лажици вода, 3 лажици масло

*100 г посно чоколадо

*1 лажица маргарин

Подготовка:

*Сварете шеќер, вода и ванилин-шеќер, додадете маргарин, потоа бисквити и ореви.

*Поделете ја смесата на два дела, додадете го растопеното чоколадо во едниот.

*Прво истурете го чоколадниот дел во тавата, а потоа обичниот дел. Оладете.

*Сварете ја глазурата и прелијте ја врз тортата, исечена на коцки или плочки.

Овој вид посен оброк нуди разновидност на вкусови и зачувување на традицијата, со комбинација од риба, зеленчук и посни специјалитети што ќе ги задоволат сите гости.

Фото:
Извор: Ona.telegraf.rs