Пченична торта: Ви претставуваме оригинален рецепт за вкусен десерт со која пораснале генерации

Добивај вести на Viber

Совршено за секоја празнична пригода, и брзо се приготвува.

Потребно е:

За кората:

*250 г мед

*200 мл пиво

*200 г шеќер

*300 г брашно

*1 лажичка сода бикарбона

За филот:

*300 г ореви

*300 г шеќер

200 мл вода

*150 г мелена пченица

*1 кесичка ванилин шеќер

За декорација:

*ореви

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Потоа прво измешајте го брашното, шеќерот, медот и содата бикарбона, па сипете го пивото. Добро измешајте сè. Префрлете ја смесата во плех обложен со хартија за печење. Печете околу 20 минути во загреана рерна на 180 степени. Почекајте, а потоа исечете ја изладената кора на 4 еднакви делови. Потоа истурете ја пченицата во сад и прелијте ја со врела вода. Оставете да отстои најмалку 2-3 часа и процедете. Потоа додадете нова вода во пченицата и сварете ја. Повторно исцедете ја и изблендирајте. Во друг сад измешајте шеќер и вода, а кога ќе почне да врие, додадете ја пченицата и гответе кратко време, мешајќи постојано. Додадете ореви и ванилин шеќер. Добро измешајте. Потоа доаѓа склопувањето на тортата. Прво премачкајте ја кората со врел фил, потоа ставете го вториот, повторно премачкајте, па ставете ја третата, четвртата кора. На крај, премачкајте ја целата торта со филот. Декорирајте со сечкани и големи ореви.

Извор: Trpeza.alo.rs