Научниците тврдат дека овој пијалок го оштетува мозокот, а не е алкохол: Многумина го нарачуваат во кафуле

Сите знаеме дека треба да јадеме помалку шеќер, а засладувачите обично ни се алтернатива
Но, има се повеќе докази дека замената всушност може да му наштети на вашето тело на повеќе начини отколку самиот шеќер.
Една нова студија покажа дека консумирањето вештачки засладувачи или диетални пијалоци во раните години може да доведе до сериозни проблеми со долгорочната меморија подоцна во животот. Американските истражувачи, исто така, открија дека засладувачите го забавуваат метаболизмот што исто така може да доведе до зголемен ризик од дијабетес. Засладувачите исто така ја намалуваат чувствителноста на сладок вкус. Ова може да доведе до тоа луѓето да консумираат повеќе слатки пијалоци и храна за да го искусат слаткиот вкус, заклучува студијата објавена во JCI Insight.
Коавторот на студијата, професорот Скот Каноски од Универзитетот во Јужна Калифорнија вели:
„Иако нашите наоди не мора да сугерираат дека воопшто не треба да се консумираат нискокалорични засладувачи, тие нагласуваат дека вообичаеното консумирање на нискокалорични засладувачи во раниот живот може да имаат долготрајни ефекти“.
Како дел од студијата, тимот на стаорците им дал вода засладена со неколку различни нискокалорични замени за шеќер, вклучувајќи сахарин, ACE-K и стевиа. Посебна група стаорци пиеле обична вода со храна. По еден месец, стаорците пораснале во возрасни и авторите на студијата ја процениле нивната меморија користејќи два различни теста.
Тестовите покажале дека стаорците кои пиеле пијалоци засладени со шеќер додека растеле имале проблеми со полагање тестови за меморија во споредба со стаорци кои пиеле само обична вода.
На стаорците им биле дадени нивоа на засладувач кои биле во рамките на „прифатливото дневно ниво на внес“, а исто така добиле „само еден засладувач“, велат истражувачите. Ова било со цел испитувањето да биде што е можно пореално и резултатите да ги откријат негативните ефекти од консумирањето прифатлива количина на засладувачи.
Во посебна студија, истражувачите откриле дека вештачките засладувачи можат да придонесат за дебелина. Канадскиот тим разгледал 37 студии во кои биле вклучени повеќе од 400.000 луѓе во просек од десет години. Тие не открија доследен ефект на вештачките засладувачи врз губењето на тежината - со испитувања кои сугерираат дека тие всушност можат да му наштетат на метаболизмот, пренесува The Sun.
foto: unsplash