Пред вас е најголемиот летен хит: Ова е „cloude“ кафе, за многумина подобро и од кафе далгона

Се сеќавате на Далгона - тоа пенливо кафе што ги зафати социјалните мрежи во деновите на пандемијата? Па, време е да го запознаеме неговиот модерен, освежувачки наследник.
Новата интернет сензација комбинира се што сакаме: еспресо, кокос и кремасто млеко или крем пена. Резултатот е тропски, пенлив и убаво слоевит пијалок кој изгледа исто толку добро колку и освежувачки.
Што всушност е „cloude“ кафе и зошто сите зборуваат за него?
Cloude кафето е совршен спој на два вирални трендови - далгона и кокосова американа. И додека далгоната се правеше со инстант кафе и многу мешање, „cloude“ кафе оди чекор подалеку во однос на текстурата и вкусот: се користи вистинско еспресо, се додава кокосова вода за егзотична нота, а кајмакот или млекото се пени за да се создаде текстура која убаво седи на слој од мраз и кокосова вода. Сето тоа го прави овој напиток идеален за топлите летни денови.
Како да направите „cloude“ кафе дома?
Не грижете се, не ви треба професионален кафемат или фенси гаџети. Се што ви треба е малку волја и она што веќе го имате во кујната.
Cloude кафе - состојки:
*1 шолја еспресо (или силно кафе од тенџере, јачина по желба)
*100 мл кокосова вода
*20-50 мл млеко или билни пијалоци (овес, бадем, слатка павлака - по избор)
*Мраз
*Изборно: ванила или јаворов сируп за сладост
Cloude кафе - подготовка:
-Во висока чаша, додадете мраз и ставете кокосова вода.
-Сварете еспресо или силно кафе по ваш избор.
-Во посебен сад измешајте еспресо со млеко или павлака. Ако сакате, додадете малку сируп за сладост.
-Користете жица за матење или мал миксер за капучино за да ја изматите пената додека не добие лесна, кремаста текстура.
-Нежно прелијте го пенливото кафе врз кокосовата вода со мраз.
Споделете го вашиот рецепт за омилено кафе со нас во коментар.
(Naslovno foto: Midjourney)