Сите ја јадат средината од лубеницата, но овој дел го фрлаат: Тој е вистински спасител на здравјето

Со доаѓањето на летните горештини, сочната и освежителна лубеница станува омилен десерт. Додека многумина уживаат во нејзиното слатко, црвено месо, белиот, потврд дел заедно со кората често завршува во отпадот.
Сепак, овој запоставен дел содржи значајни хранливи вредности, особено корисни за здравјето на срцето, крвните садови и циркулацијата.
Здрави делови од лубеницатаГлавната причина зошто белиот дел од лубеницата е толку корисен за кардиоваскуларниот систем лежи во високата концентрација на аминокиселина наречена цитрулин. Иако цитрулинот се наоѓа и во црвениот дел, неговата концентрација е значително поголема во белиот слој.
Неговата примарна функција е вазодилатација, односно релаксација и ширење на крвните садови. Кога крвните садови се порелаксирани и пошироки, крвта тече низ нив полесно и без пречки.
Ова директно води до намалување на крвниот притисок, што го олеснува срцето и го намалува ризикот од хипертензија. Подобрената циркулација осигурува дека кислородот и хранливите материи поефикасно стигнуваат до сите клетки во телото, од мускулите до мозокот. На долг рок, овој ефект помага во спречување на атеросклероза, опасна состојба на натрупување на плаки на ѕидовите на артериите што може да доведе до срцеви и мозочни удари. Спортистите исто така можат да имаат корист од цитрулин бидејќи подобар проток на крв значи подобро снабдување со кислород на мускулите, што може да ја зголеми издржливоста и да го забрза закрепнувањето по напорни вежби.
Покрај цитрулинот, белиот дел од лубеницата содржи и други важни хранливи материи. Богат е со витамин Ц, моќен антиоксиданс кој ги штити ѕидовите на крвните садови од оштетување предизвикано од слободните радикали, и витамин А, кој е клучен за здравјето на клетките.
Содржи и минерали како калиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок со неутрализирање на негативните ефекти на натриумот и магнезиумот, што дополнително придонесува за опуштање на крвните садови.
Не треба да го игнорираме присуството на влакна, кои се одлични за варење, но и за намалување на нивото на лош (LDL) холестерол во крвта. Конечно, тука е ликопенот, моќен антиоксиданс (одговорен за црвената боја на лубеницата) кој исто така се наоѓа во помали количини во белиот дел, и е познат по својата способност да ги заштити клетките од оштетување.
Фото: Pinterest.com
Извор: Najzena.alo.rs