Ако колачите и пецивата мирисаат лошо - проблемот е во погрешниот начин на кој го складирате прашокот за пециво: Совети за правилно чување и употреба

Добивај вести на Viber

Правилното чување на прашокот за пециво е клучно за успехот на вашите колачи и пецива, а постојат места каде никако не треба да се држи.

Избегнувајте да го чувате прашокот за печиво во ормарче над рерната или шпоретот – топлината што таму се задржува ја активира хемиската реакција, па прашокот ја губи својата моќ. 

Исто така, ниту фрижидерот не е добра опција, бидејќи влагата ја менува неговата структура и му овозможува да ги впива мирисите од другите намирници.

Unsplash

Како правилно да се чува

Најдобро е прашокот да се префрли во добро затворен сад и да се смести на суво, темно и ладно место, далеку од извори на топлина и сончева светлина. Идеални места се оставата или кујнската фиока. На тој начин подолго ќе ја задржи целата ефикасност.

Чувајте го прашокот за печиво во херметички затворен сад, на ладно и суво место, далеку од извори на топлина и влага, за да ја задржи целата ефикасност и да обезбеди вашите колачи да бидат меки и воздушести.

Рок на траење и проверка на свежина

Неотворен прашок обично може да стои од 6 до 18 месеци, додека по отворањето се препорачува да се искористи во рок од 3 до 6 месеци. 

Доколку не сте сигурни дали сè уште е добар, едноставно ставете една лажичка прашок во малку топла вода – ако се појават меурчиња и пена, подготвен е за употреба; ако реакцијата изостане, време е за нов.

Извор