Дознав зошто баба ми секогаш ставала ловоров лист во шише сончогледово масло - сега и јас го правам тоа!
Ловоровиот лист е еден од најстарите зачини кој се користел и како лековито средство во античката медицина. Дури и денес, се додава во јадења од месо, риба и дивеч, супи, сосови и маринади, а е неопходен и при подготовка на зимска храна.
Ловорот е богат со есенцијално масло, кое е силен растителен конзерванс бидејќи е докажано дека делува бактерицидно и фунгицидно. Листовите се ставаат и во суви смокви, не за мирисот, туку за отстранување или спречување на развојот на паразити. Ловоровото масло се користи и за подготовка на зачинет оцет, кој се смета за деликатес.
Ловровиот лист полека ја ослободува својата арома, па затоа совршено се вклопува со други вкусови во чорби, супи, чорби... Само два до три листа се доволни за да дадат доволна арома на јадење за четири до шест лица. Сепак, листовите мора да се отстранат пред сервирањето на јадењето.
Стар трик за да спречите вашето масло да се расипе
Во долгата историја на постоење и употреба за разни намени, искусени се и други придобивки што овие листови со скромни изглед можат да ги донесат. На пример, ако некогаш сте имале сончогледово масло со горчлив вкус, или како што велиме расипано, постои стар, сосема природен трик што спречува маслото да се расипе и ја зачувува неговата арома изненадувачки долго време.
Погодивте, тајната е во ловоровиот лист!
Постарите домаќинки кои ги немаа сите апарати и услови што ги имаме во кујните денес, знаеја дека неколку ловорови листови во масло ќе спречат штета што би се случила ако маслото се расипе. Овој трик треба да се користи и денес, бидејќи е испробан и тестиран низ генерациите, и ќе им го донесе тој благ, но незаборавен мирис на масло со ловор на модерните домаќинки.
Растителните масла оксидираат со текот на времето. Светлината, топлината и контактот со воздухот го забрзуваат овој процес, особено кај нерафинираните масла, поради што тие најбрзо добиваат непријатен мирис и вкус. Токму затоа трикот со ловоровиот лист повторно стана вирален - едноставен е, еколошки и еден лист не го менува вкусот на маслото.
Мал лист, моќен антиоксиданс
Ловорот содржи природни антиоксиданси, есенцијални масла и органски киселини, еугенол и цинеол. Овие супстанции привлекуваат и неутрализираат кислород, спречувајќи го да ги оксидира мастите во маслото. Накратко: кислородот реагира со ловорот, а маслото останува свежо неколку години.
Во минатото, сончогледовото масло се чувало во подруми, а ловорот служел како единствен природен конзерванс. Денес, кога маслото се чува во проѕирни, претежно пластични шишиња под светлата на пазарот, овој метод е попрактичен од кога било.
Добро е да се знае
Применувањето на стар трик што ќе ја зачува свежината на маслото не е тешко. Напротив, многу е едноставно. Земете 2 до 3 цели суви ловорови листови и ставете ги во шишето веднаш по првото отворање. Нежно протресете го маслото за да ги потопите листовите, а потоа чувајте го шишето во темен кабинет, подалеку од извори на топлина.
Рафинираното масло со ловор трае до 2 години
Нерафинираното масло останува свежо околу 1,5 години
Сепак, ловорот служи како превенција, па затоа не може да ја поправи штетата ако маслото веќе почнало да горчливо.Фото: Freepik.com
Извор: Zena.blic.rs