Експертите децидни: Не претерувајте со бришење на намирниците

Добивај вести на Viber

Со оглед на се што е изменето во минатиот месец, можеби ви изгледа тешко одењето по намирници во маркет. Сигурно веќе знаете, кога купувате храна, не треба да одите без ракавици и маска и да избегнувате какво било лице на 2-3 метри. По пазарувањето, скоро секој од нас, најмалку половина час одвојува за бришење на намирниците, и складирање, а многу исто така овошјето и зеленчукот го ставаат во вода за детално перење.

Но, според некои експерти, многу наши нови хипервизивности во маркетите може да бидат добро наменети, но не секогаш неопходни.
Нашата паника предизвикана од шопинг започна пред неколку недели. Почна откако насоките за социјално дистанцирање започнаа да стапуваат во сила, а особено по воведувањето на полицискиот час.

Прво се објави извештај од
CDC, во кој се утврдува дека вирусот може да се открие на површини и по три дена. Дека живее најдолго на материјали како пластика и челик, а се распаѓа во текот на еден ден на картон.
Веста доведе до тоа многумина да почнат френетично да ги бришат намирниците.

Видеа, започнаа да кружат низ социјалните мрежи за тоа како можете безбедно да ги дезинфицирате намирниците откако ќе ги внесете во вашиот дом.

Едно такво видео, креирано од д-р Џефри Ван Винген на крајот на март, е видено повеќе од 25 милиони пати на Јутјуб. Во него, д-р. Ван Винген демонстрира како внимателно да влезете во вашиот дом со намирниците, да фрлите какво било потенцијално загадено пакување. Потоа, тој ве одведува чекор-по-чекор низ процесот на дезинфекција, миење и безбедно складирање на прехранбени производи пред да ги јадете, што е долг и мачен процес за само неколку намирници.

Видеото е наменето да биде директно и информативно на многу начини. Но, тоа исто така се засноваше на ограничените информации што ги имавме во тоа време за тоа како се шири вирусот, информации што буквално се менуваат преку ден.

Сега, неколку недели подоцна, експертите ни даваат појаснување
NPR неодамна разговараше со експерти за заразни болести, вирусологија и експерти за безбедност на храна за да стигнеме до тоа колку сме внимателни сите и колку треба да бидеме внимателни кога станува збор за купување намирници. Сите тие се согласија: Најголемите ризици со кои се соочуваме доаѓаат едноставно од тоа да се биде во продавницата, каде што другите кои можат да бидат заразени со вирус да се во наша близина.

„Иако е можно да се заразите со вирусот [од загадени површини], поголемиот дел од преносот веројатно ќе биде од респираторни капки, на кои сте изложени кога сте околу други луѓе“, рече Ангела Расмусен, виролог во Центарот за инфекција и имунитет при Универзитетот Колумбија,.

Со други зборови? Целото бришење намирници може да биде ништо.
Во продавницата, клучот е брзо да влезете и излезете.

„Бидете што е можно поефикасни во продавницата“, изјави Доналд Шафнер, микробиолог за храна и професор на универзитетот Рутгерс. "Имајте список. Преминете низ продавницата брзо и ефикасно. Излезете што побрзо. Бидете почитувани од другите луѓе. Одржувајте ја социјалната дистанца додека сте во продавницата".

Поради оваа причина, веројатно е најдобро да се избере продавница која дозволува само одреден број купувачи одеднаш (дури и ако е мачно чекањето надвор пред да ви дозволат да влезете). За да го намалите ризикот ставете маска за лице. Ако сте во можност, складирајте храна за две недели одеднаш, минимизирајќи го бројот на пати што ви треба да влезете во продавница.

Друг совет? Одете сами.

„Ако имате три лица кои живеат заедно и сите три лица одат во продавница, дури и ако сите три лица имаат мал ризик да се заразат на индивидуално ниво, како група, тие го зголемиле тројно нивниот ризик, во суштина“, додаде д-р Дејвид Ароноф, директор на Одделението за инфективни болести при Медицинскиот центар Вандербилт.

Бришењето на рачките на количката и корпите за пазарење во маркетите е важно, се согласуваат експертите.

Ангела Расмусен, виролог во Центарот за инфекција и имунитет при Школата за јавно здравје на Mailman University на Колумбија, предлага да го оставите вашиот мобилен телефон во автомобилот за да избегнете пренесување бактерии уште повеќе. Ако ова е тешко за вас, напишете го списокот со намирници на добар старомоден бележник за да не мора да се прибегнувате кон оној на вашиот телефон.

„Ракавиците не се волшебни“, истакнува Шафнер за NPR. „Ракавиците не ве прават непопустливи. Веднаш штом ќе допрете нешто со ракавицата, таа контаминација е на ракавиците“.

„Сум видел многу луѓе како носат ракавици надвор во јавноста, и тие само ги носат цел ден и прават многу нормални активности, како разговор на нивниот телефон, дури и јадат со ракавици“, додаде Расмусен. „А тоа воопшто не е добра практика“.
Поентата е да знаете како да се заштитите, без разлика дали носите ракавици или не
.

Д-р Амлер, исто така, истакна дека коронавирусот всушност не се пренесува преку контакт со кожа. Наместо тоа, тоа се пренесува кога бактериите влегуваат во вашиот систем, или преку мукозни мембрани на вашето тело или респираторни капки оставени во воздухот (со разговор, кашлање, кивање, итн.).

„Сè додека сте ги измиле рацете или користете средства за дезинфекција на рацете после тоа, сте ја постигнале истата работа“, додава Амлер.
Сепак,  да се каже дека не е нула заслуга ако носите ракавици.

На крајот на краиштата, ако сте личност која често ги гризнува ноктите или си ги става рацете на лицето кога се грижите, ракавица со латекс може да ве спречи да го направите тоа толку многу, што е дефинитивно плус. Може исто така да изберете да ги носите мудро кога излегувате од продавница, ако немате средство за дезинфекција за раце или антибактериски марамчиња.

Потоа, повторно, ако ракавиците навистина не ве одвлекуваат од сите допири на лице, сте постигнале добар резултат.

Важно е да се запомни дека вирусот ја губи својата инфективност со текот на времето

Веројатноста за спуштање на респираторна капка на  амбалажа на точното место што подоцна ја допревме за да ја донесеме дома од самопослуга веројатноста е малку. Плус, исто така ќе треба да го допираме предметот и потоа да ја допираме устата или лицето и тоа скоро веднаш по допирањето на амбалажата.

Поминува многу времеод купување, помеѓу транспортирање, полици и донесување на предметот дома ... тогаш  веројатно се изгубени многу од неговите преносни својства до тогаш.

„Времето е навистина на ваша страна“, рече Ароноф за
NPR. „По 24 часа, вирусoт повеќе не е заразен“.

Ако сè уште сте загрижени, можете да ги оставите намирниците што веројатно нема да ги користите веднаш во кујната, во гаражата, на неколку дена - само за да бидете сигурни. Експертите исто така велат дека бришењето на намирници, е сепак мудар потег.


Не, не мора да го миете зеленчукот со сапун

Можеби сте виделе неколку наслови што кружат во последно време кои се залагаа за миење на свежо овошје и зеленчук со сапун и вода. Добрата вест е, можете да олабавите со ова.
Миењето на овошјето и зеленчукот пред да ги консумирате е секогаш важно - но само исплакнете детелно во ладна вода. Се разбира, можете да им дадете темелно чистење со четка за зеленчук, доколку им е потребна, но прескокнете го сапунот.

„Нема докази дека овие намирници можат да го пренесат вирусот или можат да предизвикаат КОВИД-19“, изјави Шафнер за
NRP, додавајќи дека остатокот од сапун на храна што подоцна ќе ја консумирате може да доведе до вознемирен стомак или дијареја.

Кратка приказна: Ако се чувствувате како да претерувате во последно време кога станува збор за дезинфекција на намирници, можеби и претерувате. Ако ова што го правите ви дава чувство на дополнителна претпазливост и да имате мир на душа, дезинфицирајте така, но доколку ова претерано миење и бришење на намирниците ви први притисок, имајте ги на ум овие совети од експертите. На крајот, тие можат да помогнат да се смири вашиот ум и да ве натера да се чувствувате многу побезбедни.

Фото: iStock

Забораваме да ги фрлиме, а имаат рок на траење