Маснотијата се одвојува сама: Чистењето на решетката од рерната никогаш не било полесно - ќе свети без триење!

Добивај вести на Viber

Добрата вест е дека постојат решенија кои се едноставни, ефикасни без макотрпно триење

Без разлика колку сте внимателни при печење, со текот на времето, маснотиите и остатоците од печена храна се акумулираат на решетките од рерната.

Соковите од питите, сирењето што се топи од пицата или капките масло лесно се лепат за металот и оставаат тврдоглави наслаги кои не се лесни за отстранување.

Најчесто, не е можно да се отстрани сè, па затоа е потребно да се прибегне кон дополнителни методи.

Добрата вест е дека постојат решенија кои се едноставни, ефикасни без макотрпно триење.

Ефикасни методи за чистење решетки

Најмалку нечист метод вклучува користење на комерцијално средство за чистење рерни.

Решетките се ставаат во голема пластична кеса, се прскаат обилно со средството и се оставаат да отстојат најмалку еден час или преку ноќ.

После тоа, доволно е да ги исплакнете со вода и да ги исушите со крпа - поголемиот дел од маснотиите и остатоците од храна едноставно исчезнуваат.


Детергентот за машина за перење алишта ги отстранува маснотиите поефикасно од обичниот сапун. Решетките се ставаат во кадата, се покриваат со топла вода и детергент и се оставаат неколку часа, по можност преку ноќ. Наутро, доволно е лесно да се истријат со сунѓер и тие се повторно подготвени за употреба.

За оние кои сакаат да избегнат груби хемикалии, комбинацијата од оцет и сода бикарбона нуди поеколошкo решение.

Оцетот ги раствора мастите, а содата со своето благо абразивно дејство помага да се отстранат тврдокорните остатоци.

Иако бара малку повеќе труд, резултатот е често подеднакво добар.

Колку често да се чисти и како да се одржува рерната?

Според препораките, најдобро е решетките да се чистат барем еднаш годишно, додека за оние кои ја користат рерната поретко, двапати годишно може да биде доволно.

Најважно е да се реагира на време:

„Користам влажна микрофибер крпа штом ја извадам пицата, бидејќи парчињата сирење се уште се меки и лесни за отстранување“, советува авторот.

За да го сведете чистењето на минимум, важно е да усвоите неколку едноставни навики.

Не е добро да печете храна директно на решетките, и секогаш е препорачливо да ставите чаршаф или силиконска подлога под питите.

Ова спречува капење и формирање на тврдокорни дамки, а рерната останува уредна многу подолго.