Од скромно рибарско село до шармантен град: Овде есента може да ја поминете во аспостолки - Добредојдовте во Мала Венеција

Добивај вести на Viber

Со прекрасни плажи, живописни ридови и карпи што се спуштаат во Атлантикот, регионот Моган е без сомнение одлична база за одмор на шпанските острови на вечната пролет. А веројатно најубавиот во таа област е пристанишниот град Пуерто де Моган, кој го промени својот лик во осумдесеттите години од минатиот век, кога од скромно рибарско село се претвори во шармантен град чиј центар денес е околу пристаништето.

View this post on Instagram

A post shared by MyCanaryIslands (@mycanaryislands)

Благодарение на каналите што ја поврзуваат пристаништето со центарот на градот, често се нарекува Мала Венеција на Канарските Острови. Рибарското пристаниште сè уште го има автентичниот шарм на едно минато време - гледајќи ги рибарите како ги поправаат своите мрежи или ги бојадисуваат своите чамци, лесно можете да добиете впечаток дека времето застанало.

Бидејќи таму изградбата на високи згради е строго забранета, повеќето куќи во градот не надминуваат два ката, а препознатливите бели фасади со црвени, сини или жолти линии станаа заштитен знак на местото. Жителите на тесните улички ги украсија своите куќи и камени лакови со цвеќиња, претворајќи го целото соседство во шарена оаза од мириси и бои. Еден од најдобрите начини да се запознаете со локалниот ритам е да одите на петочниот пазар. Покрај храна, ќе најдете и ракотворби, облека и сувенири.

Откако ќе се прошетате низ тезгите, бројните кафулиња со поглед на јахти и рибарски бродови ве покануваат на пауза. Исто како и медитеранските ресторани кои нудат сè што би можеле да посакате во шпанската кујна - од тапас до рибни специјалитети.

Омилени компири

Можете да ѝ дадете шанса и на вашата омилена улична храна - папас аругадас (збрчкан компир) е традиционално јадење кое се состои од варени компири. Тие обично се служат со сос од чили и лук, познат како мохо рохо, или како прилог со јадења со месо. Јадењето се подготвува од мали млади компири кои се темелно измиени (но не се лупат) и потоа се варат во многу солена вода. Првично се користела морска вода, но денес е почесто да се користи обична вода од чешма со многу додадена сол.

По готвењето, водата се исцедува, а компирите накратко се оставаат во тенџере на тивок оган да се исушат - додека не се формира тенка, солена кора и карактеристичен збрчкан изглед на кората. Папас аругадас се сметаат за едно од препознатливите јадења на канарска кујна и понекогаш се служат со конехо ен салморехо, традиционална канарска чорба од зајак.

Златен песок

Плаја де Моган, голема плажа со златен песок, се наоѓа веднаш до пристаништето и нуди сè што ви е потребно, како што се лежалки и чадори за сонце. Тиркизна вода се разлева врз лесниот песок, а понекогаш може да се видат шарени риби како пливаат по брегот.

View this post on Instagram

A post shared by Emanuel Costa (@oemanuelcosta)

Ентузијастите за подводно пливање можат да се впуштат во авантура на еден од бродовите што секојдневно тргнуваат од Пуерто де Моган и да ја откријат магијата на океанот. А оние кои сакаат да го доживеат вулканскиот подводен свет на Гран Канарија без да се намократ, можат да си го остварат своето. Жолта подморница е електрична подморница со проѕирно дно што се спушта до 25 метри под површината.

View this post on Instagram

A post shared by MyCanaryIslands (@mycanaryislands)

Каде да одите на патување

Доколку барате идеи за патување, можете да отидете во селото Моган, на 12 километри од брегот. Најважната историска градба во областа се наоѓа таму - црквата Сан Антонио де Падова, изградена на почетокот на 19 век. Изградена е благодарение на Матијас Сармиенто, локален жител кој се збогатил на Куба. На враќање кон Пуерто де Моган, посетете ја Молино Кемадо, најголемата ветерница во Гран Канарија, изградена во 19 век, некогаш користена за складирање на житото од целата област.

Фото: Instagram
Извор: Punkufer.dnevnik.hr