Оваа пејачка го откри рецептот за совршен грав: Го прави по македонски шмек, една состојка дава интензивен и препознатлив вкус
Пејачката Злата Петровиќ, која важи за една од највеселите и најспонтани жени на српската естрада, неодамна сподели нешто што изненади многумина – нејзиниот рецепт за совршен грав.
Додека некои колешки се пофалија со брендирани чанти или модни комбинации, Злата одлучи да ја покаже својата „домаќинска“ страна, докажувајќи дека вистинскиот шарм лежи во едноставноста и во домашниот мирис на трпезата.
„Мојот грав секогаш излегува густ и миризлив, затоа што не брзам. Прво го проварувам и ја фрлам првата вода, па потоа додавам топла, не ладна вода – тоа е најважно“, открива Злата, додавајќи дека тајната е и во целиот кромид што се вари заедно со гравот и се вади кога ќе почне да се распаѓа.
Покрај тоа, пејачката вели дека не користи вештачки додатоци – само морков, ловоров лист и малку суво месо за вкус. „Така го правеше мојата мајка. И денес, кога го зготвам, целата куќа мириса на детството“, раскажува таа со носталгија.
Иако навикната на сцената и гламурот, Злата не крие дека најмирна се чувствува кога е во кујната. „Гравот не е само јадење – тоа е сеќавање, тоа е дом. Кога ќе го свариш со љубов, сите ќе седнат на маса, па макар и без микрофон – срцето ќе ти пее.“
Со оваа едноставна животна филозофија, Злата уште еднаш покажа дека вистинската топлина не доаѓа од сценските рефлектори, туку од мирисот на чорбест грав што тивко крчка на шпоретот.
Извор: vesti.rs / Freepik - Meta