Поради ова зимницата секоја годни ви се расипува: Четири места каде што никогаш не треба да ја чувате

Добивај вести на Viber

Без разлика колку сте се труделе да подготвите ајвар, кисели краставички или џем - сè оди во канта за отпадок ако зимницата ја чувате на погрешно место. Многу домаќинки ја прават истата грешка: ги ставаат теглите таму каде што имаат слободен простор, а не таму каде што зимницата навистина ќе трае. Еве четири локации што треба да ги избегнувате по секоја цена.

1. Во близина на извор на топлина

Греалки, рерни и горни полици во кујната - сите зрачат топлина. А топлината е најголемиот непријател на зимата. Теглите се загреваат и содржината во нив брзо почнува да се расипува. Ако веќе сте ги оставиле на вакво место, веднаш преместете ги на ладно и темно место.

2. Отворена тераса

Можеби изгледа практично да се распоредат теглите на терасата, но ризикот е огромен. Тие можат да замрзнат и да пукнат во зима, да се прегреат и да се скршат во лето. Резултатот: останувате без зимница, а сте вложиле труд и пари.

3. Фрижидер

Да, звучи контраинтуитивно, но повеќето зимски намирници - особено оние што содржат шеќер, како што се џемови и слатки - немаат место во фрижидерот. Таму може да го промени вкусот и текстурата. Единствените работи што се дозволени во фрижидерот се отворени тегли краставици, ајвар или салата.

4. Влажен подрум

Подрумот е класично зимско складиште - но само ако во него нема влага. Во спротивно, ризикувате теглите се мувлосаат, а содржината внатре да се расипе. Идеалното место е ладен, сув и темен подрум.

Зиминицата е богатство на секое домаќинство

Зимницата е гордост на секоја куќа, но и вистинско мало богатство кога ќе започне зимата. За да трае со месеци и да го зачувате вкусот на летото, држете ја подалеку од топлина, влажност и директна сончева светлина. Само правилното складирање гарантира дека во декември ќе отворите тегла од истиот ајвар што мирисал во август.

Фото: Freepik.com
Извор: Ona.telegraf.rs