Симбол на плодноста и богато со витамини: Помалку познати нешта за јајцето

Јајцата се важен дел од нашето мени и исхрана, но дали знаеме сè за нив?
Еве некои интересни и не толку познати факти за јајцата во пресрет на Велигден.
1. Јајцето е традиционално пагански симбол на плодноста (црквата го прифаќа, како божикните дрвја), бидејќи луѓето јадат јајца за да ја прослават пролетта.
2. Римјаните го подготвиле првиот омлет во историјата. Тој бил засладен со мед.
3. Витаминот Д е многу важен за луѓето и обично го добиваме преку сончева светлина. Има многу малку храна која содржи витамин Д, а жолчките од јајце се токму такви.
4. Едно од најважните толкувања на јајцето е чоколадно Велигденско јајце. Првите чоколадни јајца почнаа да се појавуваат во Германија и Франција во почетокот на 19 век.
5. Американците јадат просечно 250 јајца годишно.
6. Во 2008 година, истражувачите во Канада објавија одговор на прашањето: "Кој е прво - јајцето или кокошката?" Одговорот е: Јајцето .
7. Температурата на јајцето кога е снесено, е околу 40 степени.
8. Раните жолчки од јајце имале лоша репутација поради содржината на холестерол. По многу истражувања, стана јасно дека јадењето јајца не мора да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и антиоксидантите може да бидат од корист.