Следува скара викенд: Кои вина одат најдобро со различни видови месо

Добивај вести на Viber

Топлите денови се навестување на хедонистичките задоволства што ги сакаме - скара

Оваа година дружењето на воздух и уживањето во клупата ќе се одвива во малку поинакви услови
Но, зошто да не ја искористиме оваа ситуација за елегантен спој на добро вино и скара со висок квалитет?
Откриваме кои се најдобрите комбинации.

Пристигнувањето на потоплите денови од соседните градини е допир на многу мириси, но особено ги откриваме оние што нè прават да ни биде удобно и оние кои го стимулираат растот на задоволството.

Време е за сезоната на скара, и пред нас е датум што е вид на отворање на ова обележје. Традиционално, 1-ви мај е незамисливо без да се забавување во природата, во друштво на вашите омилени пријатели и со јадење што највешто се подготвува на жешка скара.


Знаеме, пивото е најчестиот избор за скара. Поразличните услови за скара може да бидат добра можност за вас оваа сезона да ја направите различна гастрономска авантура. Ние веруваме дека вниманието кон преработка на месо е големо, но дали изборот на пијалоци ја придружува оваа гастрономска култура? Се сомневаме дека многу љубители на скара прво ќе помислат на пиво, но можеби е добро време да го замените овој малку досаден избор со нешто поелегантно и да дозволиме оваа мешавина да ве запознае со една сосема нова димензија на комбинација на вино и скара. Така е, вино! Еден од најстарите пијалоци во светот оди добро со тестенини, риба, сирење, па дури и чоколадо. Поради богатството на нотите и вкусот, можно е да се најде идеална комбинација на вино и всушност секаков вид храна, дури и скара.


Црн pinot со пилешко месо, Tempranillo со стекови и колбаси. Јадењата подготвени на жар ќе бидат посоодветни за полесни црвени вина со помалку изразени танини како црн пино или гамај. Црниот пинот идеално ќе ја заокружи полнотата на вкусовите со малку зачинето пилешко, а финиот додаток ќе биде зеленчук на скара и печурки. Одличен избор може да биде и Темпранило, кој ќе го засили вкусот на полупечен стек со интензивна арома и богата арома на црвени бобинки, и ќе одговараат на вашиот омилен колбас вкус.


Zinfandel во црната верзија нуди одлично искуство со овошна арома, свежина и сложеност и затоа оди добро со секој избор на месо. Ќе уживате во неговите голтки подеднакво и после пилешкото, но исо добри порции вкусни колбаси.Malbec се карактеризира со силни месни танини, поради што докажува дека е идеален избор со колбаси и стекови, а доколку решите да принесете на вашиот оброк зеленчук и печурки подготвени на скара, искуството ќе биде совршен хит. Не можете да погрешите и ако искомбинирате и со мекиот Shiraz во оваа комбинација.


За оние кои можеби не сакаат да експериментираат, најбезбеден избор ќе биде Cabernet franc. Целосниот, кадифен и малку сладок вкус на ова вино ќе биде пријатна придружба на сè што ќе готвите на врелите решетки на вашата скара. Sauvignon blanc е одличен со пилешки крилца. Ако сте љубител на бели вина, сигурно ќе уживате во пријатни вкусови кои, патем, го ублажуваат масното месо. Може да се освежите и со ладна гемиџија, идеален избор кога температурите ќе пораснат. Сувиот rizling ќе биде најдобро за љубителите на колбаси, но неговите ноти ќе ги уживаат оние кои претпочитаат живина на скара. Масните, добро испечени парчиња свинско месо совршено ќе се спарат со кремавиот и богат Шардоне.


Ароматичната разновидност на изразената свежина, Sauvignon blanc, совршено оди со крилца на скара. И за многу поинаква атмосфера на скара можете да послужите и пенливо вино, кое идеално ќе оди со пилешкото, но добро оди и со мелено месо и колбаси. И Розе вино може да биде добар избор. Можеби ќе дојде како изненадување, но идеалниот избор за скара е всушност розе, кој нежно ќе се вклопи со закуски од внимателно зачинето месо на скара. Розе виното е во совршена комбинација со пилешко, но сигурно нема да се буни ако го комбинирате со кебапчиња и хамбургери. И, исто така добро се спарува со различни свежи салати, така што ќе биде навистина успешна комбинација. Во широк избор на розеви вина, можете да изберете од оние направени со сорта на црвено вино, така што едноставно изберете го она што го сакате. Веруваме дека со овој мал водич, секако можете да го пронајдете виното што најдобро одговара на вашето непце и јадења на скара. Слободно можете да ги изненадите оние што се најблизу по ваш избор, или да одлучите заедно која комбинација ќе одговара најдобро за вас.

Исто така, 1 мај оваа година е резервиран за Дизниленд BBQ - популарната Chill & Grill, која овој пат доаѓа во нашите домови. Поради пандемијата од корнавирус, најголемиот фестивал на BBQ на денот на 1 мај годинава ќе се одржи во вашата кујна, балкон, двор или тераса на вашиот дом, затоа што #СедиДома е најбезбедно место за да добиете се што ви треба за Chill & Grill.