Во светот е луксуз, но кај нас е секојдневна традиција: Еве на кое месо треба да му дадете предност за време на празниците

Добивај вести на Viber

Јагнешкото - најздравото месо во светот. Во светот е луксуз, но кај нас е традиција и секојдневна храна богата со протеини и витамини.

Колку пати сте седеле на маса со мирис на печено јагнешко месо и сте помислиле дека нема подобар момент? Она што многумина во светот го сметаат за луксуз, ние во Македонија го доживуваме како традиција и секојдневен живот. И нутриционистите потврдуваат - јагнешкото е најздравото месо во светот, богато со протеини, железо и витамини кои го штитат нашето здравје.

Јагнешкото, месото од млади овци до 12 месеци, се одликува со својата нежна текстура и благ вкус. Неговата хранлива вредност е исклучителна - 100 г содржи околу 25 г висококвалитетни протеини, со сите есенцијални аминокиселини. Затоа е идеално за спортисти, деца во развој и постари лица.

Покрај протеините, јагнешкото е богато со хем железо, кое лесно се апсорбира и помага во спречување на анемија. Содржи и цинк, фосфор, селен - минерали кои го зајакнуваат имунитетот, коските и го штитат телото од оксидативен стрес. Витамините Б12 и ниацинот го поддржуваат нервниот систем и метаболизмот.

Посебна предност на јагнешкото од пасење е присуството на омега-3 масни киселини, кои имаат корисен ефект врз срцето и крвните садови. Токму затоа нутриционистите го класифицираат како функционална храна - храна која не само што ве заситува, туку и активно придонесува за здравјето.


Низ целиот свет, јагнешкото е луксуз - ценето во Франција, Грција, Австралија и Нов Зеланд. Кај нас, сепак, тоа е дел од традицијата и достапно на празничните маси и неделните ручеци. Токму оваа достапност често нè наведува да заборавиме колку е скапоцено.

Секако, треба да се консумира умерено. Луѓето со гихт или проблеми со бубрезите треба да бидат внимателни, но за повеќето луѓе јагнешкото е извор на енергија, здравје и уживање.

Како да го направите јагнешкото уште поздраво:

*Изберете месо одгледано на пасишта - побогато со омега-3.

*Комбинирајте со зеленчук и салати - рамнотежа на протеини и влакна.

*Подготвувајте печено или варено - избегнувајте пржено.

*Умерено - 2-3 пати неделно е доволно.

Алтернатива: пилешко или мисиркино месо како посни извори на протеини.

Броеви што ја потврдуваат здравствената состојба на јагнешкото

*100 г јагнешко = 25 г протеини

Богато со хем железо - клучно за превенција од анемија

Содржи цинк, фосфор, селен и витамини Б12 и Б3

Омега-3 масни киселини - природна заштита на срцето

Често поставувани прашања за јагнешкото

1. Како јагнешкото да биде уште поздраво?

- Ако е одгледувано на пасишта, содржи повеќе здрави незаситени масти.

2. Може ли да се јаде секој ден?

- Се препорачува умерено, 2-3 пати неделно.

3. За кого е најкорисно?

- Бремени жени, спортисти, деца во развој и постари лица со недостаток на витамин Б12.

Најздравото месо во светот - нашето секојдневно богатство

Додека многумина во светот го гледаат јагнешкото како луксуз, ние имаме привилегија често да го јадеме. Затоа, следниот пат кога ќе видите печено јагнешко на масата, запомнете дека не само што уживате во вкусот - туку уживате и во најздравото месо во светот. Уживајте во традицијата, но умерено, и дозволете вашата трпеза да биде место на здравје и заедништво.


РЖМ/ИС  - ФОТО: Фрипик