Како да ги чувате јагодите: Ќе бидат свежи и сочни до 3 недели ако примените еден трик!

Добивај вести на Viber

Штета е да се фрлаат јагодите, бидејќи се скапи и брзо се расипуваат. Еве како да ви траат подолго.

Јагодите се многу чувствителни и не можат да се чуваат долго, дури ни во фрижидер. По два дена се расипуваат и мора да ги фрлите. Користете го овој начин на миење и ќе останат свежи до три недели.

Измијте ги на овој начин.

Измијте ги јагодите во раствор од оцет. Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јагодите 5 минути. За тоа време, оцетот ќе ги отстрани бактериите и порите на мувла кои предизвикуваат гниење на овошјето. Добро исплакнете ги, но не тријте многу и ставете ги на крпа да се исушат целосно. Потоа на сува крпа чувајте ги во фрижидер, во пластична кутија со капак. Ќе останат свежи до три недели. Не грижете се, нема да мирисаат на оцет!

Како да препознаете расипани јагоди?

Експертите за бобесто овошје препорачуваат при купувањето јагоди секогаш да внимавате на датумот „најдобро да се употреби до“ на пакувањето, како и бојата на овошјето. Како што истакнуваат, треба да избегнувате јагоди кои ја изгубиле својата интензивна боја, имаат изразени зелени или бели делови, станале меки, лепливи или почнале да мувлосуваат. Исто така, тие напоменуваат дека не треба да се оставаат на собна температура освен ако не ги јадете веднаш.


ФОТО: Фрипик