Како да ги чувате вапцаните Велигденски јајца

Добивај вести на Viber

Ние купуваме повеќе од обично, трепериме над нив да не ги скршиме, ги вариме, а потоа макотрпно ги вапцаме во разни бои и се обидуваме да ги направиме нашите велигденски јајца најубави.
Сепак, мора да се внимава при складирање и консумирање на овие производи, за да не станат закана за нашето здравје.

Салмонела
Оваа болест се наоѓа во свежи јајца. Може да ја содржат бактеријата Salmonella enteritidis. Иако S. enteritidis влијае на мал број јајца, подобро е да се воздржите од конзумирање сурови или не тврдо варени јајца. Салмонела главно се наоѓа во жолчката, но може да биде присутна и во протеинот, затоа внимавајте.

Јајцата да се чуваат на ладно место
Правилното складирање на јајца е многу важно. Бактериите на салмонела брзо се размножуваат на собна температура. Кога купувате големи количини јајца, не заборавајте да ги купите од место каде што биле чувани на ладно. Кога ќе ги донесете јајцата дома, веднаш ставете ги во фрижидер.

Каде да ги чуваме
Честопати ставаме јајца на вратата на фрижидерот, каде има посебно место за нив. Сепак, според новите истражувања, ова не е најдобро место или најдобриот начин за чување. Се препорачува јајцата да се стават во картонот во кој сте ги купиле и да ги ставите на најладното место во фрижидер, но не и во комората.

Не повеќе од 3 недели и не повеќе од 4 дена
Според експертите, побезбедно е редовно да купувате помал број, според вашата реална потреба. Се препорачува сурови јајца да се користат во рок од три недели по датумот на нивното производство.
Ако сте зготвиле само жолчки или белки од јајца и сте го отстраниле неискористениот дел, имајте на ум дека може да се чува не повеќе од четири дена.

Тврдо варено, но не и безбедно
Тврдо сварените јајцата, треба да дозволите да се изладат, ставете ги во фрижидер и искористете ги за една недела. За Велигден, ова значи дека ако сте ги оставиле вашите убаво насликани јајца и сте ја украсиле вашата маса со нив, тогаш треба да внимавате со тие јајца!

Лекарите апелираат за Велигден, јајцата да се чуваат во фрижидер, но и да не се консумираат една недела по нивното вапцање.