Лушпи од компири: Престанете да ги фрлате во ѓубре и ќе заштедите многу пари.

Добивај вести на Viber

Во современото домаќинство, сè повеќе внимание се посветува на еколошката одговорност и паметното користење на ресурсите. Сепак, многумина сè уште не сфаќаат дека некои кујнски отпадоци можат да имаат неочекувано корисна примена. Една од најпотценетите состојки што ги фрламе секој ден е лушпата од компири.

Компирот е сигурно еден од најчестите зеленчуци во светската исхрана. Варен, печен, пржен - се користи на безброј начини. Сепак, она што редовно се фрла, честопати без втора мисла, е токму неговата кора. Иако изгледа безвредно, лушпите од компир всушност имаат голем еколошки и практичен потенцијал.

1. Лушпи од компир - повеќе од кујнски отпад

Повеќето луѓе ги перцепираат лушпите од компир како несакан отпад, автоматски фрлајќи ги во корпата за ѓубре. Но, ако ја погледнеме пошироката слика, доаѓаме до важен заклучок: со фрлање на лушпата, фрламе и корисни хранливи материи кои можат да имаат повеќекратна употреба.

Лушпата од компир содржи:

-Влакна, кои ја збогатуваат почвата по распаѓањето

-Микроелементи како што се калиум и фосфор

-Скроб, кој има корисен ефект врз микробиолошкиот живот во почвата

Токму оваа комбинација ги прави одличен материјал за природна исхрана на растенијата.

2. Еколошки и финансиски придобивки

-Навиката за рециклирање на кората носи долгорочни придобивки кои не се веднаш видливи, но стануваат очигледни со текот на времето. Еве неколку клучни придобивки:

-Намалување на кујнскиот отпад

-Кога ќе престанеме да фрламе лушпи, автоматски ја намалуваме количината на отпад што оди на депонија. Тоа е важен чекор во борбата против прекумерното загадување и емисијата на штетни гасови од отпадот.

-Заштеда на пари на ѓубрива

-Наместо да купуваме скапи хемиски ѓубрива, можеме да го користиме она што веќе го имаме - лушпи што инаку би завршиле во корпата за отпадоци.

-Зачувување на природната рамнотежа во почвата

-Со користење на природни материјали како што се лушпи од компир, избегнуваме внесување штетни хемикалии во градината или саксиите, со што ги заштитуваме корисните микроорганизми.

3. Како да се користи кората во градината или саксиите

Правилната употреба на кората не бара никаква професионална обука. Постапката е исклучително едноставна и може да се примени дома, дури и ако немате градина.

Постапка за користење на кората:

-Собирање - При лупење компири, лушпите не се фрлаат, туку се ставаат настрана.

-Природна обработка - Лушпите може малку да се исечкаат рачно или со нож (по желба).

-Закопување во земја - Направете мала дупка во земјата во саксија или градина и ставете ја кората внатре.

-Наполнување и полевање - Покријте со земја и полека наводнете за да го започнете процесот на распаѓање.

Корите ќе се распаѓаат со текот на времето и ќе ја збогатат почвата со органска материја. Овој процес е познат и како компостирање in-situ и е одличен начин да се придонесе за поздрава животна средина без дополнителни алатки.

4. Значење за микробиолошкиот живот во почвата

-Кога корите почнуваат да се распаѓаат, тие стануваат храна за микроорганизми, кои се неопходни за здрав развој на растенијата. Овие микроорганизми:

-Ги разградуваат сложените супстанции во едноставни форми достапни за растенијата

-Помагаат во зачувувањето на влагата во почвата

-Ја подобруваат структурата на почвата, правејќи ја полабава и полесно дишечка

-Здравата почва е основа на секоја успешна градина, а лушпите од компири можат да играат значајна улога во нејзиното одржување.

5. Кора од компири како дел од поширока одржлива практика

Рециклирањето на кората не е само корисно, туку е и дел од поширока филозофија на одржлив живот. Кога разгледуваме како трошиме и како фрламе секој ден, доаѓаме до едноставни и ефикасни решенија. Во овој случај, решението е во:

-Користење на она што веќе го имаме

-Намалување на отпадот

-Зачувување на природните ресурси

Кога ја комбинираме оваа навика со други одржливи практики - компостирање, повторна употреба на вода, користење платнени кеси - постигнуваме холистички пристап кон зачувување на планетата.

6. Заблуди и често поставувани прашања

Многу луѓе се скептични кога првпат ќе слушнат дека можат да користат кора од компири за растенија. Еве ги одговорите на најчестите заблуди:

Дали кората скапува и смрди?

Ако се закопани правилно и почвата редовно се одржува, нема непријатни мириси. Распаѓањето се одвива под површината.

Ако се користи штедливо и лушпите не се остават на површината, ризикот е минимален. Исто така, избегнувајте ставање скршени или мувлосани делови.

Може ли да се користат во затворен простор, во саксии?

Да, но во помали количини, за процесот да биде контролиран и ефикасен.