„Највкусната улична храна на Балканот што можете да ја јадете за помалку од 5 евра“: Од Белград, преку Скопје до Атина

Балканот крие безброј гастрономски богатства, но уличната храна е таа што најнепосредно ја открива душата на секој народ.
Од сочното кебапче во Македонија, преку мирисната бурек пита во Србија, па сè до медитеранските ароми на грчките гироси – секоја земја има свој неповторлив специјалитет кој го освојува и најпребирливото непце.
Македонија – Кебапи и бурек
Во Македонија, уличната храна е дел од секојдневниот живот, а најпопуларен избор се сочните ќебапи – ситни, безмасни месни ролчиња печени на скара, обично сервирани со лепче, кромид и ајвар.
Неизбежен дел од утринските прошетки е и бурекот, крцкасто печиво со месо, сирење или спанаќ, кое најдобро се комбинира со јогурт. Овие јадења се достапни на секој чекор, од пекарите во Скопје до малите скараџилници во Охрид.
Албанија – Буреки и суфлаке
Во Албанија, буранијата на вкусна улична храна ја предводи буреки – пециво слично на македонскиот бурек, со различни филови. Но, вистинската сензација се суфлакето и гирото, грчко-албанска фузија со месо на ражен, завиткано во пита со салата и сосови. Уличните тезги во Тирана и Валона се преполни со ароми кои мамат од далеку.
Србија – Плескавица
Србија е позната по својата легендарна „пљескавица“ – големо, сочно месо од мешавина на говедско и свинско, печено на скара и сервирано во лепиња со салати, кромид и различни сосови.
Најпознатите се лесковачката лута плескавица и шарената плескавица со кашкавал. Во Белград, но и во помалите градови, плескавицата е симбол на српската улична гастрономија.
Грција – Суфлаки и гирос
Грчките улици се рај за љубителите на месо и свежи зачини. Суфлаки – парчиња маринирано месо печени на ражен – и гиросот – месо слично на донер, завиткано во пита со домати, кромид и цацики – се апсолутни фаворити.
Тие се евтини, вкусни и достапни на секој агол, од Атина до островите. Туристите и локалците подеднакво ги обожаваат овие специјалитети.
Бугарија – Баничка
Во Бугарија, симболот на уличната храна е баничката – крцкасто тесто со фил од сирење, јајца и јогурт, печено до златна боја. Се јаде за појадок или како брз оброк во текот на денот, често со чаша ајран. Баничарниците во Софија и крајбрежните градови како Бургас и Варна секогаш се преполни со купувачи.
РЖМ / МСК