Ставете го ова во водата додека го готвите оризот: ќе биде совршен и никогаш повеќе нема да ви се залепи за тавата

Добивај вести на Viber

Како да го направите оризот секогаш совршен: Еден едноставен трик менува сè!

Ако ви се случи оризот да ви испаднегмечлив, леплив или без текстура - не сте сами. Многу луѓе се мачат со подготовката на оваа навидум едноставна храна. Сепак, постои мал трик кој прави голема разлика!

Клучот е во правилниот сооднос на вода и ориз - златното правило е: три чаши вода на една чаша ориз. Ова ќе спречи да стане премногу мек или груткаст.

Уште еден корисен совет даде Јелена Кочмановиќ, позната на Инстаграм како Наш ден секој ден, која со години споделува кулинарски совети и рецепти.

– Додадете неколку капки сок од лимон при готвење – открива Јелена. - Оризот тогаш нема да се залепи и ќе биде совршено лабав, без разлика какво јадење подготвувате.

Затоа, ако сте почетник во кујната или само сакате оризот секој пат да ви излегува како што треба, пробајте го овој трик - едноставен е и резултатот е фантастичен!