Тајниот рецепт на Цеца за струк од соништата: Овој добро познат специјалитет го подготвува и јаде само во одбрани денови

Цеца Ражнатовиќ е позната како личност која не е љубител на кујната, но тоа не важи и за добриот залак. Во нејзината вила се готви редовно, но за таа улога е задолжена нејзината сестра Лидија.
Бидејќи семејството на фолк дивата строго ги почитува православните пости, во нивниот дом се пости за време на сите четири пости во годината, а храната се прилагодува по тие правила. Едно од омилените посни јадења кај нив е питата со шампињони – рецепт кој Цеца го опишува како едноставен и вкусен.
„Мајка ми инсистираше јас и Лидија на време да научиме сè што се однесува на готвењето, но сега би лажела ако кажам дека го правам тоа. Не уживам, ниту пак ме интересира. Да се разбереме – ако морам, секако дека би готвела. Ништо од тоа не ми е туѓо, само што имам можност да изберам. Не сум некоја готвачка, но затоа сум одлична домаќинка. Кога и да ми дојдат гости, секогаш се добро послужени и угостени, и стојам зад тоа,“ изјавила Цеца претходно.
Рецепт за посна пита од шампињони (по рецепт на Цеца Ражнатовиќ)
Потребни состојки:
-
500 грама кори за пита
-
500 грама шампињони
-
2 мали стукчиња праз
-
1 дл масло
-
малку кисела вода
-
1 прашок за пециво
-
мешавина зачини, бибер, сол
Подготовка:
Празот ситно исечкајте го и динстајте го на масло додека не омекне. Потоа додајте ги печурките и зачините. Динстајте сè додека не испари течноста од печурките.
Корите поделете ги на три дела. Првите две кори премачкајте ги со мешавина од масло и кисела вода. На третата кора ставете од филот со печурки. Се витка во ролна и се реди во плех обложен со хартија за печење.
Печете на 180 степени додека корите не добијат златеста боја.
Извор: svet-scandal