Странците ги обожаваат овие ПЕТ ЈАДЕЊА од Македонија: Ние не би ни претпоставиле дека ќе се најдат на светската топ листа кај гастрономите

Добивај вести на Viber

Светскиот гастрономски водич Taste Atlas, кој редовно ги рангира најдобрите национални кујни и традиционални јадења од целиот свет, објави нова листа посветена на највкусните јадења од Македонија. 

Според оваа реномирана платформа, македонската кујна и понатаму го задржува своето место меѓу најавтентичните и највкусните на Балканот, но овојпат резултатите донесоа и неколку изненадувања.

Иако многумина би очекувале ѓевречиња, тавче-гравче или ќебапи на врвот, највисок рејтинг доби традиционалниот зелник, кој Taste Atlas го опиша како „совршен спој на крцкаво тесто, домашен фил и вкус што ги обединува сите генерации“. 

Зелник / Фото извор: Freepik

На второ место се најде селското месо, јадење што ја отсликува македонската рурална традиција и начинот на готвење во земјени садови.

Селско месо / Фото извор: Википедиа

Третото место припадна на класикот – сарма, која според описот на порталот „го претставува срцето на зимската македонска трпеза“. 

Сарма / Фото извор: Freepik

Потоа следува мазникот со сирење, деликатес кој полека го враќа своето заслужено место во домашните кујни, а на петтото место се најдоа полнетите пиперки, неизоставен дел од секој семеен ручек во летните и есенските месеци.

Полнети пиперки / Фото извор: Freepik

Интересно е што, според странските гастрономи, македонската кујна најмногу плени со едноставноста и мирисот на домашното – без претерување со зачини, но со јасен карактер и душа. 

Taste Atlas нагласува дека Македонија е „мала земја со голема кулинарска душа“, а оваа листа е само потсетник дека традицијата и автентичноста никогаш не излегуваат од мода.