Странците ги обожаваат овие ПЕТ ЈАДЕЊА од Македонија: Ние не би ни претпоставиле дека ќе се најдат на светската топ листа кај гастрономите
                    Светскиот гастрономски водич Taste Atlas, кој редовно ги рангира најдобрите национални кујни и традиционални јадења од целиот свет, објави нова листа посветена на највкусните јадења од Македонија.
Според оваа реномирана платформа, македонската кујна и понатаму го задржува своето место меѓу најавтентичните и највкусните на Балканот, но овојпат резултатите донесоа и неколку изненадувања.
Иако многумина би очекувале ѓевречиња, тавче-гравче или ќебапи на врвот, највисок рејтинг доби традиционалниот зелник, кој Taste Atlas го опиша како „совршен спој на крцкаво тесто, домашен фил и вкус што ги обединува сите генерации“.

Зелник / Фото извор: Freepik
На второ место се најде селското месо, јадење што ја отсликува македонската рурална традиција и начинот на готвење во земјени садови.

Селско месо / Фото извор: Википедиа
Третото место припадна на класикот – сарма, која според описот на порталот „го претставува срцето на зимската македонска трпеза“.

Сарма / Фото извор: Freepik
Потоа следува мазникот со сирење, деликатес кој полека го враќа своето заслужено место во домашните кујни, а на петтото место се најдоа полнетите пиперки, неизоставен дел од секој семеен ручек во летните и есенските месеци.

Интересно е што, според странските гастрономи, македонската кујна најмногу плени со едноставноста и мирисот на домашното – без претерување со зачини, но со јасен карактер и душа.
Taste Atlas нагласува дека Македонија е „мала земја со голема кулинарска душа“, а оваа листа е само потсетник дека традицијата и автентичноста никогаш не излегуваат од мода.