Задолжителни пијалоци низ Балканот: Еве по кој пијалок е препознатлива Македонија за туристите

Балканот е регион богат со култури, вкусови и вековни традиции, а пијалоците се неизоставен дел од таа приказна.
Од силните домашни ракии, преку ароматичните кофеински напитоци, до освежителните безалкохолни специјалитети, секоја земја има свој автентичен белег.
Македонија – Тиквешка ракија и домашно вино
Во Македонија, традицијата на производство на ракија и вино датира со векови. Најпозната е лозовата ракија, често служена како добредојде за гости. Покрај тоа, тиквешките вина, особено вранецот и смедеревката, се препознатлив бренд и надвор од границите.
Србија – Шљивовица
Србија е препознатлива по својата шљивовица – ракија направена од сливи, која е национален симбол и заштитен бренд. Често се користи и за здравици и за домашни лекови. Србија, исто така, има силна кафе култура, со акцент на турското кафе.
Босна и Херцеговина – Босанско кафе
Во Босна, кафето е ритуал. Босанското кафе, слично на турското, се служи во џезве со локум и чаша вода. Покрај тоа, тука се и домашните ракии од слива или јаболко, кои се неизбежни на прослави.
Црна Гора – Лозова и вино „Вранац“
Црна Гора се гордее со лозовата ракија и своето вино „Вранац“, кое се произведува во регионот на Подгорица и е меѓу најпризнатите на Балканот. Црногорците често го комбинираат виното со локални сирења и пршута.
Грција – Узо и фрапе
Грција е дом на прочуениот узо – ароматичен анасонски ликер што се пие со мезе и свежо морско овошје. Од безалкохолните пијалоци, фрапето (ладно нес-кафе) е омилен летен избор.
Албанија – Ракија од грозје и „Dhallë“
Во Албанија, традицијата на ракија од грозје е силно вкоренета. Интересен безалкохолен пијалок е „dhallë“ – ферментиран јогуртен напиток, особено популарен во лето како освежување и пробиотичен извор.
Балканските пијалоци не се само напиток – тие се симбол на гостопримство, пријателство и културна поврзаност. Од утринско кафе со соседите до наздравување на семејни собири, тие го чуваат духот на традицијата жив.
РЖМ