Советуваме: Што треба да ставите во фрижидер за време на топлотен бран и како да избегнете труење со храна

Бидејќи во наредниот период се очекуваат високи температури, многумина ќе планираат скара или ручек на отворено. Но, пред да започнете со готвење, експертите советуваат да ги реорганизирате вашите кујнски елементи.
Имено, за време на топлотни бранови, некои намирници што вообичаено се чуваат надвор од фрижидерот повеќе не се безбедни и треба да се пренесат на студ. Комбинацијата од високи температури и неправилно ракување со храната создава идеални услови за брзо размножување на бактериите, што може да претставува сериозен ризик по здравјето.
Иако е контроверзно, експертите советуваат дека дури и кечапот - кој нормално се чува на собна температура - треба да се чува во фрижидер за време на екстремна топлина.
„Периодите на екстремна топлина ги зголемуваат ризиците поврзани со неправилно ракување со храна“, објаснува Рејчел Киз од „Алијанс онлајн“ за „Дејли меил“.
„Дури и најмалите пропусти во хигиената на храната можат да имаат сериозни последици кога времето е топло.“
Па, дали е време да ја освежите вашата кујна за летото?
Путерот од кикирики, популарен појадок што многумина го чуваат во плакарот, треба да се чува во фрижидер бидејќи може побрзо да се расипе на високи температури.
Чоколадото, кое се топи и може да развие бела „кора“ кога се лади, е исто така подобро да се чува на ладно.
Иако лебот во фрижидер побрзо станува бајат, Киз вели дека сепак е подобро отколку брзо да се добие мувла на топло место.
Преливите и додатоците како кечап, сенф и џем „обично се во ред“ да се чуваат надвор од фрижидер, но во топло време траат подолго ако се чуваат на ладно.
Одредени овошја, како што се бобинките, се расипуваат побрзо на високи температури и треба да се чуваат во фрижидер.
Овошјето како праските и нектарините исто така може да презрее премногу брзо на топлина.
Отворените сосови и намази мора да се чуваат во фрижидер, а неотворените исто така можат да имаат корист од пониска температура.
Тортите и печивата со фил или глазура се особено подложни на расипување и секогаш треба да се чуваат во фрижидер.
Повеќе совети за безбедност на храната во топли денови:
*Користете термо кеси или кутии кога купувате замрзнати и ладни производи.
*Не оставајте намирници во топол автомобил.
*Проверете го термометарот во фрижидерот и замрзнувачот - температурата во фрижидерот треба да биде до 5°C, а во замрзнувачот -18°C.
*Не оставајте лесно расиплива храна на собна температура повеќе од два часа, или само еден час ако е над 32°C.
*Бидете внимателни со оброците на отворено - без разлика дали станува збор за скара или пикник, месото мора да биде добро зготвено и да не се остава на сонце долго време.
Одделете ја суровата и термички обработената храна, користете различни даски и ножеви за подготовка.
Храна што треба да се премести во фрижидер за време на топлотен бран:
*Кечап, сенф, џем
*Путер од кикирики
*Чоколадо
*Леб
*Бобинки и коскесто овошје
*Отворени сосови и намази
*Торти и печива со кора или глазура
Совети за избегнување на труење со храна:
*Одржувајте ја работната површина чиста
Бактериите можат да преживеат на сите кујнски површини, затоа мијте ги рацете и просторот каде што подготвувате храна.
*Избегнувајте мешање на сурова и готова храна
Суровото месо, рибата и јајцата можат да пренесат бактерии на готова храна - користете специјални штици и садови.
*Користете термометар
Внатрешната температура на храната мора да биде доволно висока за да ги убие бактериите. Единствениот сигурен начин да дознаете е со термометар за храна.
*Складирајте ја храната правилно
Раскинливата храна треба да се стави во фрижидер најдоцна два часа по купувањето. Идеалната температура е под 4°C (40°F).
*Не потпирајте се само на датумот на истекување
Ако нешто изгледа или мириса на риба, фрлете го - дури и ако сè уште не му е истечен рокот.
*Не одмрзнувајте храна на собна температура
На овој начин, надворешните делови брзо се загреваат и стануваат подложни на раст на бактерии. Одмрзнувајте во фрижидер, ладна вода или микробранова печка.
Бидете внимателни!
Фото: Pixels.com