За Македонците основна намирница, озлогласена за штетна, а сега полски нутриционист застана во нејзина одбрана
Во време кога многумина се откажуваат од јаглехидрати и лебот често се прогласува за „нездрав“, нутриционистите потсетуваат дека токму тој е едно од најстарите и најосновните јадења на човештвото.
Лебот бил присутен во сите цивилизации – од древен Египет до современите метрополи – и со векови бил главен извор на енергија за милијарди луѓе.
Иако денес често се смета за калорична или „лоша“ храна, лебот во својата природна форма содржи доволно хранливи материи за да обезбеди енергија, растителни влакна, витамини од групата Б и минерали.
Проблемот, како што предупредуваат нутриционистите, не е во лебот самиот по себе, туку во адитивите и подобрувачите што современата индустрија ги додава за да го направи поеластичен, побел и подолготраен.
„Она што некогаш беше едноставен производ од брашно, вода и малку сол, денес често содржи хемиски соединенија кои ја нарушуваат дигестивната рамнотежа,“ вели полскиот нутриционист Агнешка Новак.
Нутриционистите советуваат, каде што е можно, лебот да се меси во домашни услови, со природни состојки и умерена количина квасец. Прекумерната употреба на квасец, исто така, може да предизвика надуеност и дигестивни потешкотии, па затоа е важно да се задржи природниот баланс.
Лебот, велат стручњаците, не треба да се гледа како непријател, туку како дел од здравата и умерена исхрана – токму како што бил со векови: симбол на живот, издржливост и човечка заедница.