Постот спречува многу болести: Докторка открива како да не паднете во „стапица“ и да се здебелите

Добивај вести на Viber

Како всушност постот влијае на нашето тело и кои се придобивките за нашето здравје?

Д-р Весна Димитријевиќ Среќковиќ, ендокринолог, за српската ТВ Прва вели дека постот го смета за здрав, бидејќи има бројни компоненти на вегетаријанска и медитеранска исхрана. Како всушност постот влијае на нашето тело и кои се придобивките за нашето здравје?

Како што истакна докторката на самиот почеток, постот е дел од нашата традиција, а освен духовно и физичко чистење, постот консумира изобилство од овошје, зеленчук, житарки, маслиново масло и морска риба, поради што е здрав за одржување на телесната тежина и самото здравје.

„Ако немаме абдоминална дебелина, за што секако придонесува постот, тогаш можеме да спречиме многу болести како што се преддијабетес, дијабетес, висок крвен притисок, високо ниво на маснотии во крвта, болести на црниот дроб, неплодност и други“, вели др. Димитријевиќ Среќковиќ и го разгледува влијанието на постот врз карциномот.

„Постот може да има благотворно дејство токму преку механизмот на диетални влакна, кои се наоѓаат во изобилството на овошје, зеленчук и житарки што ги конзумираме, бидејќи преку нив всушност немаме целосна корист од шеќер и маснотии, туку ситост а со тоа ја намалува големината на обемот. Го намалува и нивото на хормонот кој предизвикува канцерогенеза, а тоа е инсулинот. Колку е човек подебел, толку повеќе инсулин, што дополнително доведува до зголемен крвен притисок“, вели докторот.

За време на постот луѓето можат да „паднат“ во замката кога станува збор за присуството на шеќер во намирниците. Според д-р Димитријевиќ Среќковиќ, многу луѓе се дебелеат бидејќи јадат концентрирани шеќери.

Што треба да се јаде за време на постот?

„Она што треба да се јаде се главно мешунки, грав, леќа, боранија, грашок и ферментиран зеленчук (кисели краставички и зимски тиквички) кои го зголемуваат имунитетот. Потоа, печурките, важно е да се користи маслиново масло и да се зголеми внесот на морска риба како на пр. туна, сардина, скуша. Кога станува збор за речните риби, докторката напоменува дека тие дефинитивно треба да се консумираат бидејќи имаат лесно сварливи протеини, но морската риба има предност - има омега-3 киселини.



Извор: најжена.рс

ФОТО: Printscreen/Youtube