Не јадете кисела зелка ако ја имате оваа дијагноза - еве зошто
                    Не јадете кисела зелка ако ги имате овие тегоби. Знаеме дека е особено корисна во текот на зимата, но треба да се земат предвид и негативните страни.
Киселата зелка е здрава, но ако имате одредени заболувања - може да направи повеќе штета отколку корист. Експертите предупредуваат на грешки во подготовката и количината на сол што ги оптоварува бубрезите, притисокот и метаболизмот.
Иако киселата зелка е полна со витамин Ц и се препорачува за зајакнување на имунитетот, луѓето со одредени здравствени состојби треба да ја избегнуваат.
Дури и Македонките им се поклонуваат на Бугарките поради овој домаќински трик за совршена кисела зелка: Тајната е во само една состојкаСепак, потребно е да се разгледаат позитивните и негативните ефекти од киселата зелка, вели Георги Назаров, руски натуропат.
За маринирање на зелка се користи голема количина сол, што не е здраво, особено затоа што пиете голема количина вода по јадење. Кога во телото се внесува голема количина сол, лицето може да страда од зголемување на крвниот притисок. Солта во телото станува товар за бубрезите, се акумулира во зглобовите и крвните садови. Поради солта, вишокот течности се задржува и тешко се исфрла, а солта го нарушува односот на калиум и натриум, со што влијае на мускулните грчеви, особено околу вратот и ‘рбетот.
Доколку веќе се консумира кисела зелка, солта треба целосно да се елиминира од другите намирници и оброци.
Немирот во рацете и нозете често се јавува како резултат на нерамнотежа на калиум и натриум, предизвикана од премногу сол. Сè повеќе истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу употребата на сол во исхраната и појавата на некои видови рак. Солта не се отстранува целосно од киселата зелка дури ни со миење на листовите пред употреба.
Со киселата зелка, која несомнено е корисна, сепак треба да бидете внимателни.
Киселата зелка го зајакнува имунитетот и има многу други корисни својства, меѓутоа, грешките во подготовката можат да ја направат нездрава, тврди руската нутриционистка Маргарита Королева.
Ви омекна киселата зелка? Не е крај - Романките откриваат едноставен трик како да го спасите бурето од расипувањеГлавната работа е да не се додава ништо друго во киселата зелка, вели нутриционистката. На пример, некои домаќинки користат шеќер при маринирање на оваа храна, но оваа состојка негативно влијае на луѓето со метаболички нарушувања и прекумерна тежина, потсети експертот.
Високата содржина на сол во производот може да предизвика задржување на течности во телото, продолжи таа. Додавањето оцет во киселата зелка е исто така сериозна грешка.
„Ако оцетот и зачините се користат во големи количини за време на ферментацијата, тогаш зелката ги губи своите здравствени својства и станува многу непријатна за гастроинтестиналниот тракт. Покрај тоа, оцетот ги потенцира проинфламаторните процеси во телото, особено кога тие се веќе на почеток“, рече д-р Маргарита.
Ако киселата зелка е правилно „оставена“, тогаш може да се консумира секојдневно, заклучи нутриционистката.
РЖМ/ИС - ФОТО: Фрипик