Од замрзнувач до тава за неколку часа: Најбрзи начини за одмрзнување на месо

Добивај вести на Viber

Во модерното темпо на животот, брзото и безбедно одмрзнување на месото станува неопходност за секојдневното готвење. 

Доколку сте се нашле во ситуација да немате доволно време да го оставите месото да се одмрзнува во фрижидер, постојат проверени методи кои ќе ви помогнат да го направите тоа брзо, а сепак без ризик за здравјето. 

Во продолжение, ви претставуваме практични совети за најбрзо и најефикасно одмрзнување, кои ќе ви го олеснат процесот и ќе ви овозможат да готвите вкусни оброци без непотребно чекање.

Извор: Unsplash

Совети за најбрзо одмрзнување на месо

  • Студена вода

Ставете го месото во затворена пластична кеса и потопете го во сад со ладна вода. Менувајте ја водата на секои 20-30 минути за да остане ладна. На овој начин месото ќе се одмрзне за околу 1-2 часа, зависно од количината и големината.

  • Микробранова печка

Користете ја функцијата за одмрзнување (defrost) во микробрановата печка. Внимавајте да не започне да се готви месото, затоа проверувајте го на секои неколку минути и превртувајте го.

  • Тенџере со вода (поклопено)

Ставете го месото во запечатена кеса и потопете го во сад со топла вода (не врела!). Ова е побрзо од ладната вода, но мора да внимавате да не почне да се готви месото однадвор.

Важни совети:

Никогаш не одмрзнувајте месо на собна температура, бидејќи се создаваат услови за размножување на бактерии.

После брзото одмрзнување, месото треба веднаш да се готви.

Користете чисти прибор и површини за да избегнете контаминација.