ЗАМОР, НЕРВОЗА, АНКСИОЗНОСТ ПОРАДИ ПОГРЕШНА ИСХРАНА: Д-р Амина Шета говори како да се препознаат симптомите на дисбаланс

Добивај вести на Viber

Малкумина се свесни колку големо влијание има храната што ја внесуваме врз нашето целокупно здравје, не само физичко, туку и ментално. Погрешната исхрана не само што доведува до дигестивен дисбаланс, туку често предизвикува анксиозност, промени во расположението и дури и губење на самодовербата. Телото реагира на недостигот од клучни хранливи материи, а последиците може да се манифестираат како постојан замор, нервоза, пад на концентрација и осетливост на стрес.

Најчесто ги игнорираме првите знаци како надуеност или пад на енергија, но токму тие можат да бидат сигнал дека нашите црева не се во баланс. Цревната флора има далекусежно влијание врз нашето здравје, не само врз варењето, туку и врз имунитетот, кожата, па дури и психичката состојба.

Од друга страна, правилната исхрана не само што го враќа балансот во дигестивниот систем, туку позитивно влијае на менталната јасност, расположението и стабилноста на енергијата во текот на денот. Таа е клучна алатка за превенција, но и поддршка во лекувањето на бројни состојби.

На ова укажа д-р Амина Шета, специјалист по интерна медицина и нутриционист, за време на првата регионална Balance конференција што неодамна се одржа во Сараево. Таа говореше за важноста на здравиот дигестивен систем и улогата на храната како прва линија на одбрана и лек.

– Кога цревната флора е во дисбаланс, тоа може да се препознае преку два вида симптоми, објаснува д-р Шета.

Целиот текст читајте го на Фактор тука.